ZwembadBranche Dag België: hebt u zich al aangemeld?

Op 23 april is het eindelijk zover, dan komen professionals, experts en leveranciers uit de zwembranche samen voor een dag vol kennisuitwisseling, inspiratie en ontmoetingen. Op de uitgebreide beursvloer vindt u veel leveranciers uit de zwembranche, wat u een hoop zoekwerk naar informatie over producten en diensten én losse afspraken bespaart. Daarnaast kunt u interessante kennissessies volgen en vakgenoten ontmoeten. De koffie staat vanaf 9 uur klaar en de toegang is gratis, u komt toch ook?

Redderstekort in de zwembranche: ‘Red Het Zwemmen’ | Hanne Neirynck (Netwerk Lokaal Sportbeleid) & Karel Logghe (Redfed)

Vorig jaar heeft Netwerk Lokaal Sportbeleid, in samenwerking met zijn Commissie Zwembaden, de open brief ‘Red Het Zwemmen’ gelanceerd. Corona was een bittere pil om te slikken, net zoals voor heel wat andere sectoren. Daar bovenop komt een bijna structureel tekort aan redders, gecombineerd met een bovengemiddelde impact van de energiecrisis, wat ervoor zorgt dat veel zwembadbeheerders en -uitbater het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Om deze uitdagende situatie aan te pakken, werd het masterplan ‘Red het Zwemmen’ ontwikkeld. Dit plan erkent dat een veelzijdige aanpak nodig is om deze complexe problemen aan te pakken. In deze sessie werpt het Netwerk Lokaal Sportbeleid een diepgaande blik op het huidige tekort aan redders, de reeds genomen maatregelen en mogelijke toekomstige stappen die ze willen nemen. Tevens zal Redfed een overzicht geven van de aangepaste opleiding voor Hoger Redder wat een belangrijke stap is in het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van gekwalificeerde redders dat essentieel is voor de veiligheid van zwembadgebruikers. Deze sessie biedt zo een platform voor discussie en samenwerking om te kijken hoe we gezamenlijk stappen kunnen zetten om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen waarmee de sector nu wordt geconfronteerd.

Waterkwaliteit: werken aan een gezonde en veilige zwembranche | Ludo Feyen

Er is veel gebeurd in de zwembranche, de coronapandemie en de energiecrisis hebben hun sporen nagelaten en verduurzamen speelt een steeds grotere rol. Prioriteit blijft het realiseren van een veilige en aangename omgeving voor medewerkers en bezoekers van het zwembad, maar de uitdagingen zijn groot. Feyen pleit onder meer voor meer metingen voor bromaat, trichlooramine en chloraat en als erg vluchtig en giftig gas vraagt trichlooramine nu de grootste aandacht. Zwembaden zouden ook slimmer moeten omgaan met het tegenspoelen van filters en het drastisch verminderen van het verbruik van suppletiewater, zonder in te boeten op waterkwaliteit. Ludo Feyen is scheikundig ingenieur en deskundig op het gebied van chemische en bacteriologische wateranalyses. Met zijn bedrijf Labo Derva geeft hij advies over waterbehandeling, legionellaproblematiek, controleert hij de kwaliteit en hygiëne in subtropische zwemparadijzen over de hele wereld en is hij betrokken bij de bouw van nieuwe complexen. Daarnaast maakte hij deel uit van de technische werkgroep zwembaden van de Europese Commissie die betrokken was bij de Omgevingswet die sinds januari in Nederland geldt. Door zijn jarenlange kennis en expertise heeft Feyen een diepgaand inzicht in de ontwikkelingen. In deze kennissessie deelt hij zijn visie over hoe de zwembranche gezond en veilig kan blijven.

Een bezoek aan de ZwembadBranche Dag op 23 april in Mechelen kost u helemaal niets. Toegang tot de beursvloer, alle kennissessies, hapjes, drankjes, parkeren: alles is bij voorregistratie gratis. Meldt u zich vandaag nog aan via deze link

Kijk hier voor meer informatie over de exposanten op het beursplein.

Lees hier meer over andere kennissessies.