Oplossingen voor tekort aan zwemwater voor scholen en lokale zwemmers.

Een Vlaamse wereldprimeur: startup Swimwise toont oplossingen voor tekort aan zwemwater voor scholen en lokale zwemmers. En dat zonder subsidies of steun van de overheid.

Het aantal kinderen dat niet kan zwemmen stijgt alarmerend, en scholen vinden steeds moeilijker een oplossing. De wachtlijsten voor privézwemlessen zijn eindeloos en de hoge kosten voor busvervoer naar zwembaden maken schoolzwemmen voor velen onhaalbaar. Swimwise toont haar wereldprimeur en stelt met trots hun verplaatsbare zwembaden Swimcube en Swimclad voor.

Een duurzame oplossing voor zwemonderwijs

Steeds meer openbare zwembaden sluiten de deuren, waardoor scholen geen toegang meer hebben tot zwemfaciliteiten. Door de stijgende kosten voor busvervoer en de beperkingen van de maximumfactuur, moeten scholen soms noodgedwongen zwemlessen schrappen. De gevolgen zijn duidelijk: kinderen krijgen minder kansen om te leren zwemmen, terwijl verdrinking nog steeds een van de grootste doodsoorzaken bij jonge kinderen is.

Swimwise komt met een wereldprimeur en introduceert een flexibele en betaalbare oplossing: een combinatie van een grote verplaatsbare zwemhal (Swimclad) en een mobiele variant voor scholen (Swimcube).

Zwemmen na school: lessen en ontspanning voor jong en oud

De innovatieve, verplaatsbare zwembaden bieden niet alleen een oplossing voor het zwemonderwijs op scholen, maar creëren ook nieuwe zwemmogelijkheden buiten de lesuren. Kinderen en volwassenen kunnen er terecht voor zwemlessen of vrij zwemmen, terwijl de Swimclad bovendien ruimte biedt voor aquasporten zoals aquabike en aquagym. Hiermee wordt zwemmen niet alleen toegankelijker, maar ook veelzijdiger voor de hele gemeenschap.

Hoe werkt het?

  • Verplaatsbare zwemhal Swimclad: Gemeenten kunnen samenwerken om dit groot verplaatsbare zwembad in te zetten en te financieren. Kleinere steden en gemeenten kunnen zo hun inwoners opnieuw zwemmogelijkheden bieden.
  • Mobiele zwembadtrailer Swimcube: Een mobiel zwembad dat rechtstreeks naar scholen komt en kinderen de kans biedt om op een flexibele en toegankelijke manier zwemlessen te volgen, zonder verre verplaatsingen.

Deze flexibele aanpak verlaagt de drempel voor kinderen om te leren zwemmen en zorgt ervoor dat zwemonderwijs betaalbaar en toegankelijk blijft. De naschoolse zwemlessen voor jong en oud brengen het zwembad weer dichter bij de lokale gemeenschap, waardoor inwoners opnieuw kunnen genieten van toegankelijke en betaalbare zwemmogelijkheden in hun eigen buurt.

Een slimme aanvulling op het zwembaddecreet

Het zwembaddecreet heeft als ambitie om overal in Vlaanderen zwembaden bij te bouwen, iets wat Swimwise alleen maar kan toejuichen. Maar ondanks de beperkte subsidies die lokale overheden hiervoor kunnen krijgen, blijft een zwembad bouwen voor velen een te hoge kost en risico om te dragen. Een gemiddeld sportief zwembad, zonder toeters en bellen, kost al snel 1 miljoen euro per jaar aan de belastingbetaler en dat over een periode van minimum 30 jaren. Een subsidie van 150000 euro per jaar is dan welkom, maar dan nog blijft de financiële hap die nog overblijft vaak te groot en onverantwoord. In dat geval biedt Swimwise een fors goedkopere, duurzame en snel leverbare oplossing. Maar ook voor gemeenten en steden met een eigen zwembad blijkt de innovatie van Swimwise interessant; tal van gemeenten en steden namen zo al contact op, omdat ze toch nog te weinig capaciteit hebben of omdat het busvervoer om naar het zwembad te geraken toch nog een grote zorg blijft. Een verplaatsbaar bad, als aanvulling van het vaste zwembadgebouw, kan zo een extra aanvulling zijn voor schoolzwemmen of privé zwemlessen.

Gerealiseerd zonder overheidssteun of subsidies

Op dit ogenblik kan het ambitieuze project van Swimwise niet rekenen op overheidssteun of subsidies van de overheid. De hele ontwikkeling en productie gebeurde dan ook met eigen middelen. Het Vlaamse zwembaddecreet voorziet enkel in subsidies voor vaste gebouwen, maar houdt geen rekening met dit soort innovaties. Toch kwam het project al eens aan bod in de Commissie Sport van de Vlaamse Overheid, waar enkele parlementsleden de Minister van Sport vroegen of er toch geen mogelijkheden waren om steun te bekijken. Jammer genoeg was de Minister op dat ogenblik nog niet voldoende op de hoogte gebracht. We hopen uiteraard zowel de Minister van Sport als de Minister van Onderwijs binnenkort eens te mogen verwelkomen op één van de vele locaties waar Swimwise haar zwembaden zal opstellen en hen zo te overtuigen van de enorme meerwaarde die verplaatsbare zwembaden kunnen bieden voor de schoolkinderen en sportieve zwemmers.

Kijk voor meer informatie op www.swimwise.be