Kennissessies ZwembadBranche Dag – Mechelen

Je wil je graag laten inspireren, tot nieuwe inzichten komen en weer eens vakgenoten ontmoeten. Er zijn uitdagingen, maar je ziet ook kansen en wil ideeën opdoen en meer weten over de laatste ontwikkelingen. Herkenbaar? Kom op 23 april naar de ZwembadBranche Dag in Mechelen en breng een bezoek aan het beursplein, volg een sessie en praat bij met vakgenoten.

Publieksonderzoek zwembaden: relevante beleidsinformatie voor zwembaden

Charlotte Hoedemaekers en Herman Rijsdijk

Zwembaden worden algemeen beschouwd als basisvoorzieningen. Vreemd genoeg ontbreekt het vaak aan diepgaande kennis over de gebruikers van deze zwembaden en hoe zij tegen deze voorzieningen aankijken. Tevredenheidsonderzoeken onder gasten zijn doorgaans voorspelbaar. Het risico op sociaal wenselijke antwoorden is groot, wat kan leiden tot verkeerd verwachtingsmanagement. Bovendien is het veel interessanter om juist potentiële bezoekers te bevragen over hun redenen om niet naar het zwembad te komen. Daarom hebben het Netwerk Lokaal Sportbeleid en de Nederlandse tegenhanger hiervan, de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), twee jaar geleden de handen ineengeslagen, samen met LMR-LMOV, de Universiteit Gent en het Nederlandse centrum voor onderzoek, het Mulier Instituut. Het doel van deze samenwerking was om een onderzoeksplan op te stellen dat de branche vooruithelpt, met aandacht voor verschillende aandachtsgebieden aan beide zijden van de grens. De rapportage van het onderzoek is inmiddels opgeleverd en toont een schat aan relevante beleidsinformatie die kan helpen om het gebruik van zwembaden te bevorderen en de ervaringen van gasten te verbeteren. Charlotte Hoedemaekers van het Netwerk Lokaal Sportbeleid en Herman Rijsdijk van de VSG zullen in deze sessie de belangrijkste resultaten bespreken, wat dit voor de zwembranche in beide landen betekent en hoe we van elkaar kunnen leren.

AquaFitness: potentie en retentie

Katrien Lemahieu

Bewegen in water wordt steeds vaker een vast onderdeel van het activiteitenprogramma in zwembaden. Steeds meer mensen ontdekken deze vorm van sporten, die niet alleen gezond is maar ook zeer geschikt voor degenen die op het droge minder mobiel zijn. Water biedt meer bewegingsvrijheid, vermindert de impact op het lichaam en de hydrostatische druk zorgt voor nog meer extra voordelen. Tegenwoordig is het aanbod ook veel diverser dan alleen aquagymlessen, van HIIT-trainingen in aquarobics tot aquajogging in diep water. Daarnaast zijn er voor jongeren varianten zoals aquabootcamp en opzwepende AquaZumba-lessen. Maar het opzetten van een aqua-activiteit in het zwembad is niet eenvoudig en het aantrekken en behouden van (nieuwe) klanten is sterk afhankelijk van de lesgever. Waar moet je dan op letten, hoe zorg je dat het succesvol is en vooral ook blijft? Katrien Lemahieu heeft al meer dan 20 jaar haar eigen opleidingsinstituut Kataqua waar ze lesgevers in België en Nederland traint en bijschoolt en op de hoogte houdt van de laatste ontwikkelingen. Door voortdurend te zoeken naar nieuwe inzichten over de hele wereld en zich te laten inspireren door internationale aquaprofessionals, weet ze precies wat er speelt en hoe je mensen enthousiast kunt maken voor aqua activiteiten én betrokken kunt houden.

Een bezoek aan de ZwembadBranche Dag kost u helemaal niets. Toegang tot de beursvloer, alle kennissessies, hapjes, drankjes, parkeren: alles is bij voorregistratie gratis. Meldt u zich vandaag nog aan via deze link

Graag tot ziens op dinsdag 23 april in de Nekkerhal in Mechelen!